Elektrikli ve Hibrit Otomobiller Arasındaki Farklar

Elektrikli ve Hibrit Otomobiller Arasındaki Farklar

Yapılan araştırmalara göre doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor. En önemli doğal kaynaklarımızdan biri ve giderek tükenmesiyle karşı karşıya kaldığımız petrol, dünyadaki ulaşım sisteminin temelini oluşturmaktadır. Ulaşım sisteminin geleceği için petrole/mazota karşı güçlü ve daha sürdürülebilir bir alternatif üretildi: Hibrit ve elektrikli otomobiller…

Mercedes-Benz’in de yakında zamanda Türkiye’de satışa sunduğu sadece elektrikli motordan güç alan elektrikli otomobiller ve hem elektrik hem de benzinle çalışarak hibrit otomobiller arasındaki farklar nedir. Mercedes-Benz Koluman olarak elektrikli ve hibrit sistemle çalışan otomobiller hangi alanda birbirlerinden ayrılırlar ve farkları nedir, tüm bu soruların cevaplarını sizler için ele aldık…

Elektrikli otomobil nedir ve faydaları nelerdir?

Elektrikli otomobil, motorun güç üretmek için şarj edilebilir pillerde depolanan elektriği kullandığı araçtır. Günümüzde elektrikli otomobiller, doğal kaynakların azalması ve artan çevre kirliliği nedeniyle insanlığın yaşayabileceği problemlerden kurtulma yollarından biri olarak görülmekte, doğa ve insan için birçok avantaj sunmaktadır.

Bilindiği üzere petrol ve petrol bazlı diğer enerji kaynakları, hava kirliliğine neden olan sebeplerin başında gelmektedir. Elektrikli otomobiller, şehirlerde soluduğumuz havanın temiz olmasına katkıda bulunur. Çünkü is partikülleri, uçucu organik bileşikler, hidrokarbonlar, karbon monoksit, ozon, kurşun ve azot oksit gibi zararlı atıklar üretmezler.

Konvansiyonel motorlara sahip otomobiller tüm bu zararlı gazları yayarlar ve bu da solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açar. Fakat elektrikli otomobiller atık olarak zararlı gaz üretmez; böylece daha temiz bir çevrede yaşamamıza ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunurlar. Elektrikli otomobiller ne kadar çabuk yaygınlaşırsa, dünya üzerindeki tüm yaşamı etkileyen atmosferdeki kirlilik seviyesi de o kadar çabuk azalacaktır. 

Sessiz sürüşleri, sürdürülebilirliğe katkıları ve eşsiz performanslarıyla Mercedes-Benz Elektrikli Otomobiller, bizi geleceğe hazırlıyor. Mercedes-Benz EQC aracını incelemek ve fiyat almak için tıklayın.

Hibrit otomobil nedir ve faydaları nelerdir?

Elektrikli otomobillerden farklı olan hibrit sistemlerin amacı, yakıt kullanımını azaltmaktır. Bir elektrik motoru ile içten yanmalı bir motorun bir araya gelmesiyle oluşturulan sistem sayesinde; içten yanmalı motorun ürettiği enerjinin bir kısmı rejeneratif frenleme yoluyla geri kazanılır. Bazen tüm işi elektrik motoru yapar, bazen içten yanmalı motor, bazen de birlikte çalışırlar. Bunun sonucunda yakıt tasarrufu sağlanır ve aynı zamanda karbonmonoksit emisyonu oranı da bir miktar düşürülmüş olur. 

Otomobil şirketleri, maksimum yakıt tasarrufundan içten yanmalı motorun performansını desteklemeye yönelik çözümlere kadar çeşitlenen görevleri gerçekleştirmek için farklı hibrit tasarımlar kullanmaktadır. 

Dolayısıyla bir hibrit otomobil, hızlanma sırasında motora yardımcı olan bir elektrik motoruyla birleştirilmiş, yakıt açısından verimli ve emisyon oranı düşük, performans açısından ise kapasitesi limitli bir içten yanmalı motora sahip olabilir. Bu modellerde, içten yanmalı motorun performans açığı, gereken durumlarda devreye giren elektrik motoru sayesinde kapatılacaktır. 

İki çeşit hibrit çeşidi bulunmaktadır: Plug-in Hibrit ve Soft Hibrit

Günümüzde soft hibrit çoğu Mercedes-Benz araçta görülmekte olup, bu teknoloji yakıt tüketimini azaltırken, performanslı kullanımlarda ise ilave güç üretmektedir. Bu şarj edilmeyen teknoloji, hem emisyon tüketimini azaltırken içten yanmalı motorlarda da güç ve yakıt tüketimini olumlu etkilemektedir. Ancak sadece elektrik motoruyla seyir yapılamamaktadır. Örneğin; C 200 4M Benzinli ve E 300d vb.

Plug-in Hibrit ise şarj edilebilen, tamamen elektrik motoruyla düşük menzillerde seyir edilebilen teknolojidir. Bu teknolojiye sahip otomobillerimiz şu anda Türkiye’ye talep olmadığı için getirilmemektedir. Ancak yurt dışında bu teknolojiyi benzinli ve dizel otomobillerimizde mevcuttur. Örneğin; E 300d E / GLC 350 e vb.

Elektrikli ve Hibrit Otomobiller Arasındaki Farklar:

Hibrit otomobil ile elektrikli otomobil arasındaki temel fark, hibrit sistemde içten yanmalı bir motor ve elektrikli motorun bir arada kullanılmasıdır. Bununla birlikte, elektrikli otomobil, hareket etmek için sadece elektrik motorundan güç alır.

Hibrit otomobiller daha iyi yakıt verimliliği veya daha uzun mesafeler/menziller sunarken, elektrikli araçlar yeni yeni bu verimliliğe ulaşmaktadır. Bununla birlikte, elektrikli araçlar, içten yanmalı bir motora bağlı hibrit otomobillere kıyasla daha düşük emisyonlar üretmekte, dolayısıyla çevreyi daha az kirletmektedir.

Elektrikli & Hibrit Otomobillerin Avantajları:

1-Çevre Dostu

İçten yanmalı bir motora sahip otomobile göre hibrit ve elektrikli otomobillerin en büyük avantajlarından en önemlileri, daha temiz çalışmaları ve kilometre başına harcanan yakıt miktarı bakımından daha iyi bir performansa sahip olmalarıdır. Bu da onları hem çevre dostu hem kullanıcısı açısından daha tasarruflu kılar. 

2-Daha Yüksek Yeniden Satış Değeri

Akaryakıt fiyatlarındaki sürekli artışla birlikte, giderek daha fazla insan elektrikli ya da hibrit otomobillere yönelmeye başlamış, bunun sonucunda da bu çevre dostu araçların ortalama yeniden satış değerleri yükselmeye başlamıştır.

3-Finansal Yardımlar

Elektrikli/Hibrit otomobiller, sürdürülebilirliğe fayda sağlamak amacıyla birçok devlet tarafından desteklenmektedir. Böylece bu otomobillerin kullanım maliyetleri önemli ölçüde düşebilmekte ve böyle bir otomobile sahip olmak uzun vadede avantajlı yatırım haline gelebilmektedir.

4-Kabin Konforu

Elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlu arabalara göre çok daha sessiz bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Bu deneyim size, şehir içinde veya şehir dışında son derece keyifli ve sessiz bir yolculuk konforu sunar.

5-Düşük Bakım Maliyetleri

Elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlar gibi ağır bakımlara ihtiyaç duymaksızın uzun yıllar kullanılabilirken, aynı zamanda bakım maliyetlerini azaltmaktadır.

6-Yüksek Donanım, Düşük Fiyat

Elektrikli otomobillerin vergi matrahı düşük olduğu için içten yanmalı motorlu ve yüksek vergi dilimine sahip otomobillere göre daha uyguna daha fazla donanım sunmaktadır. Örneğin, içten yanmalı motora sahip GLC bir otomobili EQC donanımında istediğimizde yaklaşık olarak aynı donanım bir araç 600.000 TL kadar daha pahalıya gelmektedir.

7-Uzun Garanti Kapsamı

Elektrikli otomobillerin pil garantisi Mercedes-Benz araçlarda 8 Yıl/160.000 km olup, kullanıcılarına uzun süreli bir güvence sunmaktadır.

8-Tek Pedal ile Sürüş Deneyimi

Elektrikli otomobillerde reküperasyon teknolojisi ile enerji geri kazanımı yaparak hem menzil artışı elde edebilir, hem de tek pedal ile daha verimli hızlanılırken daha verimli de yavaşlama gerçekleştirilmektedir. 

Koluman Daima Yanında!

Tasarruf etmek istiyorsanız, alternatif motor teknolojileri alanında da Koluman daima yanınızda. Mercedes-Benz Yeni EQC; etkileyici derecede uzun menzili, akıllı şarj teknolojisi ve Mercedes-Benz Sürüş Yardım Sistemleri ile elektrikli sürüşe dair tüm ezberleri bozuyor. Yakıt tasarrufu yapmak ve sürdürülebilir mobilite ekosistemine dahil olmak için bizimle iletişime geçin.

Yakıt tasarruflu sürüş için neler yapılmalı, blog yazımızı okumak için tıklayın. 

Öne Çıkarılan Bloglar


Bir elektrikli araç almak istiyorsunuz fakat bunu çevrenizdekilerle paylaştığınızda bazı heves kırıcı…
Devamını Oku
Araç satın almak halihazırda yapılabilecek büyük harmacalardan biriyken, bir de aile kullanımı için…
Devamını Oku
Martın son haftası ile birlikte bahar gelirken, otomobilinizi bahar aylarına nasıl hazırlayacağınız…
Devamını Oku