Yakıt Tasarruflu Sürüş için 8 Öneri

Yakıt Tasarruflu Sürüş için 8 Öneri

Otomobil kullanırken, minimum yakıt tüketimiyle uzun mesafeler kat etmeyi kim istemez? Mercedes-Benz aracınızı kullanırken, alabileceğiniz önlemler ve uygulayabileceğiniz sürüş teknikleri sayesinde yakıt tasarrufu sağlamanız mümkün. 

Yakıt tasarruflu sürüş teknikleri, size sadece ekonomik olarak avantaj sağlamaz; bu teknikleri kullanarak yol güvenliğinizi de artırabilir ve aracınızın daha uzun ömürlü olmasına katkıda bulunabilirsiniz. Aracınızın yakıt tüketimini ve karbondioksit emisyonunu azaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri, sizler için derledik. 

Yakıt tasarruflu sürüş önerileri:

1. Trafiği kontrol edin.

Yola, daima trafiği de hesaba katarak çıkın. Bunun için, kitle iletişim araçlarındaki trafik raporlarını takip edebilir ya da trafik yoğunluğunu kontrol edebileceğiniz mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Trafikteyken de hızınızı olabildiğince sabit tutmaya çalışmak, aracınızdaki yakıtı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Bunu yaparken, diğer araçlarla güvenli takip mesafesini korumaya dikkat edin. Bunun size, yakıt tasarrufunun yanında daha güvenli bir sürüş sağlayacağını unutmayın.

2. Hızınızı yavaşça artırın.

Otomobilin hızını bir anda artırmak biçiminde bir sürüş alışkanlığına sahip olmanız, yakıt tüketiminizi artıracaktır. Şehir içinde gaz pedalına hafifçe basıp kademeli bir şekilde hızlanarak daha az yakıt tüketebilirsiniz. 

Koşulların izin verdiği durumlarda örneğin, aracınızla otoyolda seyir haindeyken, daha güvenli bir sürüş için hız sabitleyici kullanmayı deneyebilirsiniz. Yakıt tasarrufu için alınacak bir diğer önlem, yokuş yukarı giderken hız artırmamaya çalışmaktır. Nasılsa, tekrar yokuş aşağı gitmeye başladığınızda ivmenizi yeniden kazanacaksınız. 

3. Hızınızı düşürmeyin. 

Hızınız düştüğünde, araç ihtiyacınızdan daha fazla yakıt kullanır ve dolayısıyla daha fazla para harcarsınız. Yapılan bazı testler, otomobilin hızını her 18 saniyede bir, 85 km/s’den 75 km/s’ye düşürmenin, yakıt tüketiminizi %20 oranında artırabileceğini göstermektedir.

4. Hızınızı ortalamada tutun. 

Aracınızla yakıt tasarrufunu gözeten bir sürüş yapmak istiyorsanız, gaza yüklenmeyin. Yakıt tüketimi açısından en verimli aralık, 50 km/s ile 80 km/s arasındadır. Bu aralıktaki hızlarda seyahat etmeye dikkat etmeniz, tasarruflu bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır. Bu hız aralığının üzerine çıkmak, hem güvenlik hem de yakıt tasarrufu açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 

5. Aracınızı uzun süre rölantide tutmayın. 

Bir saat rölantide çalışan bir araç, en az 1 litre yakıt tüketir. Bu nedenle trafik dışında, aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide tutmayın. Uzun süreli olarak durmanızı gerektiren durumlarda motorunuzu kapatabilirsiniz.

6. Lastik basıncınızı kontrol ettirin. 

Aracınızın lastiklerinin, üreticinin tavsiye ettiği, doğru lastik basınç değerinde olduğuna emin olun. Genellikle bu değerler, araçların kullanım kılavuzlarında ya da araçta bulunan bir etikette yer alır. Lastik bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Koluman ile iletişime geçin. 

7. Gerekmedikçe frene basmayın. 

Aracınızı akan trafiğin seyrine uygun olarak kullanmalısınız. Frenlerinizi gereksiz yere kullandığınızda, ileri gitme kuvvetinizi boşa harcamış olursunuz. Trafiğin durumuna göre, çok fazla dur-kalk yapacağınız bir sürüşten kaçınmak, yakıt tasarrufu sağlamanız açısından yararlı olacaktır. Her seferinde frene basmak yerine, takip mesafesi ve hızınızı doğru ayarlayıp, süzülerek durmaya çalışarak yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

8. Araç bakımlarını zamanında yaptırın. 

Aracınızın bakımlarını ihmal etmemeniz, motorun verimlilik düzeyini korumasını sağlayarak yakıt tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Aracınızın motor yağını, hava filtresini ve bujilerini düzenli olarak kontrol ettirmeniz, hem yakıt tasarrufu yapmanızı hem de aracınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Araç bakımları için Koluman ile iletişime geçebilirsiniz.

Mutlaka Önceden Planlayın

  • Yolunuz uzunsa, mutlaka bir rota belirleyin ve haritadan kontrol edin. 
  • Trafik raporlarını dinleyin ve kazalardan, yol yapımından ve diğer sorunlu noktalardan kaçınmaya çalışın. 
  • Trafik ışıkları, kavşaklar ve yayalarla dolu yollardan kaçının.
  • Mümkünse otoyolları kullanın.
  • Gideceğiniz lokasyonları bir günde tamamlamaya çalışın ki aracı sürekli çalıştırmak zorunda kalmayın.

Koluman daima yanınızda!

Tasarruf etmek istiyorsanız, Koluman daima yanınızda. Mercedes-Benz Yeni EQC; etkileyici derecede uzun menzili, akıllı şarj teknolojisi ve Mercedes-Benz Sürüş Yardım Sistemleri ile elektrikli sürüşe dair tüm ezberleri bozuyor. Yakıt tasarrufu yapmak ve sürdürülebilir mobilite ekosistemine dahil olmak için bizimle iletişime geçin.

Öne Çıkarılan Bloglar


Bir elektrikli araç almak istiyorsunuz fakat bunu çevrenizdekilerle paylaştığınızda bazı heves kırıcı…
Devamını Oku
Araç satın almak halihazırda yapılabilecek büyük harmacalardan biriyken, bir de aile kullanımı için…
Devamını Oku
Martın son haftası ile birlikte bahar gelirken, otomobilinizi bahar aylarına nasıl hazırlayacağınız…
Devamını Oku